Меню
Кошик

Алюміній: відкриття і дослідження

Алюміній: відкриття і дослідження

Історія алюмінію

Людина використовувала алюмінієві сплави ще на початку нашої ери. Згідно з легендою, в I столітті імператору Тиберію подарували чашу з такого сплаву. Також їх використовували в оздобленні поховань китайських імператорів. У розчинах солей на основі алюмінію вимочували дерево, захищаючи його таким чином від загоряння. Солі застосовувалися також в косметології, лікуванні зубів і очей, для дублення шкіри та проклеювання паперу.

Дослідження алюмінію

В 1808 році Г. Деві висунув теорію про те, що алюміній можна отримати у чистому вигляді. Він пропонував зробити це шляхом електролізу оксиду алюмінію, але так і не підтвердив це на практиці. Першим такий досвід провів Х. К. Ерстед у 1825 році, але в результаті він отримав алюміній, не повністю очищений від домішок. А в 1827 році Ф. Велер виділив 30 грам чистого порошку алюмінію.

Метод, випробуваний вченими, удосконалив А. Девіль. У 1856 році разом з партнерами він почав виробляти алюміній в промислових обсягах у французькому Руані. Однак, спочатку алюміній вважали елітним металом за його схожість з сріблом і незвичайну легкість. З нього робили прикраси, медалі і брязкальця для дітей багатіїв. У 1886 році Ч. Хол і П. Еру винайшли новий спосіб виробництва алюмінію шляхом електролізу оксиду алюмінію, попередньо розплавленого в кріоліті. А через 3 роки у Санкт-Петербурзі К. І. Байєр запропонував ще один метод – обробку бокситу (алюмінієвої руди) лужним розчином з подальшим нагріванням. Ці 2 методи були дешевшими і давали кращі результати, завдяки чому алюміній з розряду дорогоцінних металів перейшов у розряд промислових. З нього почали виробляти різні напівфабрикати для багатьох сфер діяльності людини. Так з'явилися алюмінієвий круг, шестигранник, лист, труби, кутники та інша продукція.

Карл Бенц вперше представив алюмінієвий спортивний автомобіль, шотландська суднобудівна верф справила швидкісний катер «Сокіл». З цього металу почали робити посуд, фольгу для пакування. З алюмінію будували будівлі, серед яких відомий американський хмарочос Empire State Building. А в космічній і авіаційній сфері він здійснив справжню революцію через свою легкість і практичність. Алюміній використовувався і продовжує використовуватися у виробництві швидких транспортних засобів, зокрема, швидкісних поїздів.

Використання алюмінію

З алюмінієвих кругів і прутків з іншою формою перетину роблять огорожі, зводять міські об'єкти різного призначення. Прогнозують, що в 2023 році попит на алюміній буде більше 80 мільйонів тонн на рік. Його почнуть ще активніше використовувати в автомобілебудуванні та електроенергетиці. Зараз вчені працюють над пошуком більш екологічних і економічних способів виробництва алюмінію, а також розробкою сплавів з властивостями, необхідними для різних галузей промисловості.

У цій категорії немає товарів.